Türklerde Çay Kültürü
Türkler Anadoluya Girmeden önce Çay’ı Bilmelerine Rağmen, Türk Toplumunun Çay iLe iÇli Dışlı Oluşu 19. Yüzyil Başlarında Başlamıştır.
Çay’ın M.Ö. 2700 Lü Yıllara Dayanan Tarihcesine Karşın Anadolu Halkında 1900 Lü Yıllarda Yaygınlaşmaya Başlamıştır Ancak Türk Halkı Çay’a Oldukca Ciddi Bir Muhabbetle Bağlanmıştır. Bununla Birlikte Kendine Has Demleme, iÇme, ince Belli Bardak ve Kıtlama Çay Gibi Değişik Kültürleride Kazandıran Toplum Olmuştur…
Türklerde Çay Demleme Bir Takım Gruplara Göre Sanat işidir. Çay’ın Suyu Öncelikle Kaynamış Oldukdan Sonrada Birsüre Daha Kaynatılır, Bu Yöntemin Çaya Daha Bir Lezzet Katacağı Düşünülür ve Öyledirde.Sonrasında Sıcak Suya Çay Konularak Demini aLması Beklenir.Tabi Bu Esnada Demlik, Su Haznesinin Üzerine Oturtulmalıdır.Toplum Kültürünün Temel Taşlarından Biri oLan Çay, Sabah Kahvaltısından Başlayarak Gece Yatana Kadar Değişik pLatformlarda Tüketilir. Kahvaltı, Yemek Sonrası, Sigara Sonrası, Mola Çayı, Öğlen Yemeği Sonrası, Ev Oturmaları, Misafirlikler, beş Çayı, ikram, Sohbet Araları, Doyulmaz Muhabbetlere Eşlik vS.
Çay, Türk Kültür Motifinin En Belirgin içeceği Demek Sanırım Yanlış oLmaz. Aynı Zamanda Türk Toplumu iÇerisinde Çay, Tam Bir Ticari Canlılık Demektir.Toplamak için Kullanılan aLet ve Edevatlar, Demlemek, iÇmek, TatLandırmak için Yine ikame Olarak Farklı Enstrümanlarla Kullanılmaktadır…
Etiketler: Beş Çayı Çay Çay Kültürü iKram Kahvaltı Misafirlikler Sigara molası Sohbet Çay Türkler Çay Türklerin Çay Kültürü
Bu yazı toplamda 756 kişi tarafından görüntülendi.
BuSe
2 Mart 2015 at 03:20Çayın insanları birleştirici etkisi azımsanamaz hakikaten bir araya gelme bahanelerinden birisidir çay bu arada kıtlama nasıl zor bir içme tekniğidir öyle 🙂