Okan Bayülgen Kimdir ? Okan Bayülgen Biyografisi, Hayatı
Ilkokuldan sonra Galatasaray Lisesi’ne devam eder.Bodrum Lisesi’nde okur, Sisli Lisesi’nden mezun olur.Fransa’ya gider Tours Universitesi’nde Hukuk ve Ekonomik Bilimler Fakultesi’nde hukuk okumaya baslar. Ardindan ekonomi okumaya karar verir. Ancak devam etemez.Turkiye’ye donup Mimar Sinan Universitesi’nin konservatuvar bolumu sinavlarini kazanir, 1989’da MSU Devlet Konservatuari’ni bitirdikten sonra ayni universitenin Sosyal Bilimler Fakultesi’nde master yapar. Bayulgen 1989-94 yillari arasinda en genc yonetmen olarak Devlet Tiyatrolari’nda oyunlar yonetir. 1993 sonunda Trabzon Devlet Tiyatrosu‘na tayini cikinca Devlet Tiyatrosu’ndan istifa eden Bayulgen, Kent FM’de radyoculuga adim atar. Sonrasinda televizyon programlari ve sinema oyunculugu donemi baslar.
HAKKINDA YAZILANLAR
Dedem cok tatli bir fasistti
Hurriyet 3 Mayis 2001
Onceki gun uvey babasi Ismet Gorgun’u kaybeden ve ‘‘Onu gercek babam sayiyorum’’ diyen Okan Bayulgen’in gecmisi, Ataturk’un, Kuran-i Kerim’i Turkce’ye tercume ettirdigi meshur alim Elmalili Muhammed Hamdi Yazir’a kadar uzaniyor. Okan Bayulgen, dedesi Muammer Akman’i ise ‘‘Odasinda Hitler ve Mussolini’nin resimleri vardi. Hayrandi onlara. Dedem cok tatli bir fasistti’’ sozleriyle aniyor.
ANNESI babasi bosanmis bir ailenin cocugu olarak dunyaya gelen Bayulgen’in oz babasi, Albay Hamid Bey’in oglu, hukuk ve gazetecilik egitimi sirasinda siniflarini birincilikle bitiren Umit Bayulgen. Bayulgen’in oz dedesi olan Hamdi Uge ise aldigi ceza davalariyla unlenen meshur bir avukat. Bes evlilik yapan Hamdi Bey evliliklerinden birini de Turkiye’nin ilk kadin ceza avukati Rahime Hanim’la gerceklestirir. Rahime Hanim, yaptigi Kuran’i Kerim tefsiriyle taninan Elmalili Muhammed Hamdi Yazir’in ailesine mensuptur. Bayulgen, ‘‘Biz Elmalili Muhammed Hamdi Yazir’in torunlariyiz. O aile buyuk ailedir’’ diyor.
Hamdi Uge’yle gecinemeyip bosaninca Rahime Hanim ikinci evliligini Albay Muammer Akman’la gerceklestirir. Akademiyi bitirdikten sonra Strasbourg’da kimya egitimi almaya giden Muammer Bey,doktorasini yapip geldikten sonra insaatlar yapar ve zengin olur.
Bayulgen, enteresan tipler dedigi her iki dedesinden de etkilenir. Aksiyon Dergisi’ne verdigi roportajda ‘Ikisi de tonton dedeler degil, arkadas gibi, ketum ve sinir sahibi, iliski kurulmasi zor adamlar. Adam hiddetlendigi zaman evden kacardi herkes. Fakat ben Muammer Bey uyurken, vucudunu ve agzini baglar, sonra da evden cikar giderdim. Hicbir sey soylemezdi” diyen Bayulgen, dedesinin cok zengin oldugunu, para harcamayi sevmedigini, para harcadigi tek torunu oldugunu soyluyor.
Bayulgen, ‘‘Muammer dedemin bir odasi vardi. 30 yil hic temizlenmeyen bir odaydi o. Hitler’in, Mussolini’nin resimleri vardi orada. Hayrandi onlara. Ne kadar tatli bir fasistmis. Muammer Bey’i ben daha yeni anlamaya basliyorum’ dedi.
1970’te, Okan Bayulgen on alti yasindayken annesiyle babasi ayrilir. Bulent Bey ile Ayla Hanim, ayrildiklarini anlamasin diye kucuk Okan’i yatili olan Istanbul Goztepe’deki Tas Mektep’e gonderirler. Hafta sonlari da beraber gelip alirlar, eve gidip yemek yerler. Bayulgen’in babasi bir gun, sehir hatlari vapurunda onu bir kadinla tanistirir. Tanistirdigi kisi Umit Bayulgen’in ikinci esi olacak avukat, DTP’nin Istanbul Buyuksehir Belediye Baskan Adayi ve bugun GIK uyesi olan Dogudan Bayulgen’dir. Cift evlenir ve Ozan ile Oksan adinda iki cocuklari olur.
Ayla Hanim ise esinden ayrildiktan sonra Side ve Bodrum’a yerleserek resim yapmaya devam eder. Daha sonra onceki gun yasama gozlerini yuman Ismet Gorgun’le evlenir. Goztepe’deki Tas Mektep’ten sonra Sisli 19 Mayis Ilkokulu’na gecen ve buradan mezun olan Okan Bayulgen, anne ve babasi ayrildiktan sonra anneannesi ve Muammer Akman dedesi ile kalmaya baslar.Bayulgen, ilkokuldan sonra Galatasaray Lisesi’ne girer.
Bayulgen, bir yil iftiharla gecer, ertesi yil sinifta kalir. Boylece orta kisminda girdigi Galatasaray’da 11. sinifa kadar cift dikis atarak gider. Buna ragmen okuldaki ogrenci kuluplerinde yer almaktan da geri kalmayan Bayulgen, folklor, muzik, edebiyat gibi kollarda aktiftir. 11. sinifta iken Rasih Nuri Ileri’nin akrabasi bir kiza asIk olur. AsIk olup da okula gitmeme durumu ortaya cikinca da Ayla Hanim onu Bodrum’a, yanina getirtir. Bir yillik Bodrum Lisesi egitiminin ardindan Sisli Lisesi’nden mezun olarak lise ogrenciligi ile alákasini tamamen kestiginde yil 1984’tur. Bu yillarda psIkiyatrik sorunlar yasayan Bayulgen, Turkiye’nin en unlu psIkiyatrlarindan Metin Ozek’e gider.
1984’te fotograf cekmek icin Fransa’ya giden Bayulgen, Tours Universitesi’nde Hukuk ve Ekonomik Bilimler Fakultesi’nde hukuk okumaya baslar. Ardindan ekonomi okumaya karar verir.
Ekonomi okumak agir geldi
Bayulgen Fransa’da tanistigi antikaci bir kadinla antika mezatlarina katilmayabaslar. Ardindan belediyenin destekledigi universitede kurulan tiyatro ve bir de fotograf kulubunde calisan Okan Bayulgen, ekonomi dersi agir geldiginden okulu da birakir ve Turkiye’ye doner. Mimar Sinan Universitesi’nin konservatuvar bolumu sinavlarini kazanir, 1989’da MSU Devlet Konservatuari’ni bitirdikten sonra ayni universitenin Sosyal Bilimler Fakultesi’nde master yapar. Bayulgen 1989-94 yillari arasinda en genc yonetmen olarak Devlet Tiyatrolari’nda oyunlar yonetir. 1993 sonunda Trabzon Devlet Tiyatrosu’na ‘mutlaka gitmek’ zorunda birakilinca Devlet Tiyatrosu’ndan istifa eden Bayulgen, Kent FM’de radyoculuga adim atar. Sonrasinda televizyon ve sinema…
Okan Bayulgen’in uvey babasi Ismet Gorgun, olum doseginde
30/04/2001 NetHaber
Gorgun’in iyilesmesi icin Bayulgen elinden gelen her seyi yapiyor Bodrum’daki insaat halindeki evinin terasindan gectigimiz Persembe gunu dusen Okan Bayulgen’in uvey babasi Ismet Gorgun Ozel Bodrum Hastanesi’nde tedavi altina alindi. Doktorlar, Gorgun’un beyninin sol tarafinin tamamen oldugunu soyledi. Uvey babasinin tedavisi icin hicbir masraftan kacinmayan Bayulgen, International Hospital ve Amerikan Hastanesi’nden beyin cerrahlarini helikopterle Bodrum’a goturdu.
Etiketler: Mimar Sinan Üniversitesi okan bayülgen Trabzon Devlet Tiyatrosu
Bu yazı toplamda 1311 kişi tarafından görüntülendi.