Nargile nin Tarihçesi
Nargile Tarihce
Tütün insanlığın Hayatına Milattan Önce Girmiştir.M.Ö. Çağlarda Tütün ibadet etme Amacı iLe kullanılmış ve verdiği Keyifin Farkına vardıklarında artık tütün bir alışkanlık haline gelmiştir.
Birçok Şekil Altında, Bir Çok Kültürün beşiğinde bulunan tütün ürünleri, Sigara, Pipo,Puro Gibi Şekillerle Karşımıza Çıkmıştır Ancak Hiçbirisi Nargile Kadar Kültür Yumağı Oluşturmamıştır.Hindistanda, Hindistan cevizinin Dışında Bulunan Tütüne Benzer Kabuğu Yakarak, iÇerisine Kamış Sokup Keyif Yapan Hindular, Nargilenin iLkkez Temelini Atmış Olurlar.Nargile asırlar Sonrada Bir Kültür Mirası Olarak insanlığın karşısına çıkmaktadır.Büyükler Kendilerinden Sonra Gelen Zümrelerine Dahi Miras Olarak Bırakacak kadar önemsedikleri nargile, Dünya liderlerlenin dahi odalarını ve keyif anlarını süsleyecek bir malzeme haline gelmiştir.Geldiğimiz 21. YY da Nargile Geçmişde Bıraktığı O Muhteşem Günlerine Geri Dönmenin Hazırlığını, Dönemin Gençlerinin Bu Kültüre ve Bu Mirasa Oldukca FazLa Sahip Çıkmalarından da AnLaşılabiliyor.
Nargile’nin Yaygınlaşması
Asya, Orta Asya ve Arabistanda Yaygın Bir Kültür Haline Gelen Nargile, Hindistanda, HindistanCevizi Manasına Gelen “Nargil” isminden türemiştir.Nargilenin Arap Dilinde ismi “Şisa”, iranlılarda “Kalyan” Olarak Bilinir.iLk Olarak Hindistan Bölgesinde, Hindistan Cevizlerinin Dışlarındaki Tütün Benzeri Saçakların Yakılması ve iÇerisine Kamış Sokularak Hindular Tarafından Keyif Aracı Olarak Kullanılmaya Başlanmıştır.Bu Sayede Hintkeneviri Tüketimde Yeni Bir Şekil Kazanmış Oldu.Hindistancevizi zamanla yerini kabak’a Bırakmıştır.Yaygınlaşmasının Ardından iSe Bronz Gövdeli,işLemeli,Cam işlemeli,Gümüş Kaplamalı önce iran, sonrada Araplar tarafından ve Hatta Osmanlı Sultanlarını Altın Gövdeli Olarak Şekil aLmış ve işlenmiş Nargileler Kullanmışlardır.
‘ Sohbet Medeniyeti ‘ Diye de Tabir Edilen OsmanLı Devletinin Tütün iLe Tanışması, 16. Yüzyıl zamanında olmuştur.Nargile de Osmanlı Hükümdarlığının Tütün iLe Tanıştığı zamanlarda Ortaya çıkmış ve kısa sürede oldukca yaygınlaşmıştır.Dünyanın En Büyük Mimarı Olarak Görünen ve Döneminin Mimar Başı, Bugünkü Bayındırlık Bakanı Olan Mimar Sinan, Süleymaniye Camii nin Yapımında, Camiinin Ortasına Bir Sandalye Koyarak Orada Nargile içmiştir.Bunu Gören Kanuni Sultan Süleyman Çok Sinirlenmiş ve Kendisine Sormuştur. “Mimar Başı, Bu Ne Densizliktir… Benim Adıma Yapılan Bu Camii nin Ortasında Nargile içip Keyif Yapmak Senin Ne Haddinedir” Der. Bunun Üzerine Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleymana, “Hünkarım, Ben Keyif Yapmıyorum, Burda Nargile iÇerek Nargileden Çıkan Sus Sesinin Camii içine Dağılımına ve Dumanının Ne Tarafa Gideceğine Kanaat Getirmeye Çalışırım” Deyince Kanuni, Mimarbaşını Affetmiştir.Narigle iLe Cemaatin Nefesinin ve Yanan Kandil Dumanlarının Süslemeleri Kirletmesini Göz Önünde Bulundurup Bunun Önüne Geçmek için böyle bir yola başvurmuştur.
Nargilenin Parçaları
2-) Tömbeki :
Aromalı ve Meyveli Tütünler Çıkmadan Evvel, Tütün Sade Olarak işLenerek içilirdi.Bu Tütüne de Tömbeki Adı Verilir.
3-) Marpuç :
Nargilenin Havayı Çekmek için Kullanılan ve Nargile Gövdesinden Dudaklara Kadar Gelen Bölüm.
4-) Sipsi :
Marpuç’un uCuna Takılan ve Nefes Çekmeyi Kolaylaştırmak Amacıyla Kullanılan Bir Kompanenttir.
5-) LüLe :
Nargile Tütünün Konulup, Üzerinin Folyo iLe Kaplanarak, Folyonun Üzerine Ateş Konulan Bölmedir.
6-) Mangır :
Nargile Kömürüdür.Kalıcı oLması ve Hemen Sönmemesi Amacı iLe Meşe Ağacının Yakıldıkdan Sonra Söndürülmesi ile Ortaya Çıkan Bir Kömür Çeşitidir. Günümüzde Mangal Kömürüde Yine Nargile Kömürü Olarak Kullanılabilmektedir.
Nargile’nin içiLme Şekli
Nargileden Alınan Keyfi Maximuma Çıkarmak için,Öncelikle Nasıl iÇildiğini ve Bu işin Tekniğini Bilmek Gerekmektedir.Her Tiryakinin Kendine Has içim Şekli oLsada, Hepsinin Buluştuğu Ortak Nokta, Nargilenin Yavaş Yavaş içiLmesi Yönündedir.
Nargile Sigara Gibi değiL, Pipo Gibi iÇilmelidir.Nefes aLırken, Nefesi Göğsünüze AkciğerlerinizLe değil, Göbeğinizle, Yani Diyaframınızla Almanız Gerekmektedir.Bu Sayede Daha KuvvetLi Nefes Alacak ve Dumanı içinize Çektiğinizde Rahatsız Olmayacaksınız.
Nargile DiLe Gelir
NargiLe iLe Birlikde Başladığına inanılan “Sohbet Kültürü” Beraberinde Kendisine Has Tabirler ve Söylemler Getirmiştir.Bunların En Çok Kullanılanları “Meşe,Maşa,Ayşe,Köşe” dir. Meşe: Nargile Kömürünün Meşe Ağacından Olması Gerektiğine Vurgu Yapılmak için Kullanılır. Ayşe: Gittiğiniz Mekanda Nargileyi Servis Eden Garsonların Güler Yüzlü oLması Gerektiğini, Her Mekanda Nargile iÇiLemeyeceği için Bulunduğunuz mekanın Nargile Kültürüne uyup uymadığı, alacağınız Keyifin Hat Safhaya uLaşabilmesi için Kullanılan Tabire iSe “Köşe” dir.Ateş’in Varoluşu Onunla Birlikde “Maşa” yı Doğurmuştur. Odun Közlerinin Tazelenmesi ve Değiştirilmesi Gerektiği Noktada Kullanılan Tabirde “maşa”dır.
Etiketler: Lüle Marpuç Nargile Sipsi sohbet Sohbet Kültürü
Bu yazı toplamda 804 kişi tarafından görüntülendi.